Sex, kändisar och objektifiering. 
Kan man kommunicera lyx utan att sexualisera kvinnor?
Under hösten 2021 skrev jag mitt examensarbete inom Digital Content Design, där jag skapade en fullständig identitet och kommunikationsstrategi för varumärket Blank.

För att se det fullständiga arbetet, ladda ned pdf här. 
Problem

Dagens doftmarknad är utdaterad och styrs av klassiska lyxmärken som kommunicerar sina varumärken på ett objektifierande och sexualiserande vis.
Möjlighet

Att skapa ett varumärke som utmanar doftbranschen genom att visa att man kan skapa kommunikation på ett jämställt och inkluderande vis. 
NULÄGESANALYS
"Uttrycket sex säljer sitter i väggarna hos modehus som Chanel, Dior och Hugo Boss, där kommunikationen följer en tydlig mall. Männen bär kostym och framstår som mäktiga, medan kvinnorna visar hud, åtrår mannen och är totalt maktlösa. Låt oss ändra på det."
MÅLGRUPP
"Målgruppen för mitt varumärke är stilmedvetna storstadsmänniskor i 20-45 års åldern som värderar bra design och varumärken som har sunda och hållbara värderingar."
PERSONA
"Nora 26 år, vill lukta gott på jobbet men även när hon drar vidare på AW med kompisgänget. Hennes kläder kommer från Arket och hon dricker havremjölk i kaffet."
VISUELL IDENTITET
"Blanks visuella identitet baseras på de tre värdeorden:
Utmanande, Exklusiv och Hållbar"
INSPIRATION
"Jag fann att inspirationen för det visuella kom från andra branscher än just parfym. Jag har sneglat på klädmärken, restauranger, hotellkedjor och inredningsbutiker för att hitta uttrycket för blank."
BILDSPRÅK
"Blanks vision lyser igenom som starkast i sättet vi använder oss av bilder. Istället för att objektifiera och sexualisera, så hämtar Blank inspiration från natur och äkthet. Vi tar avstånd från att retuschera våra modeller, och tror på att visa upp människor så som vi ser ut. Oavsett kropp eller kön."
LOGOTYP
"Blanks logotyp tar plats och säger som det är. Den är enkel att ta till sig, och väger klassisk lyx mot en ungdomligare attityd. Vi utmanar traditionella logotyper genom att öppna upp för oändliga variationer genom rotation och omplacering av bokstäverna.
Blank ska alltid vara levande och formbar"
TYPOGRAFI
"Typografin för Blank går ifrån de klassiska serif-typsnitten som vanligtvis används hos lyxvarumärken. Som rubriktypsnitt använder vi ett tunt monospace-typsnitt som skapar en exklusiv känsla.
I brödtext använder vi oss av det lättlästa Circular."
FÄRGER
"Blanks färgpalett är lugn och avskalad för att låta fokuset ligga på produkt och bildspråk."
KAMPANJMANÉR
"Varje ny doft får sitt egna grafiska manér, sin egna personlighet." 
PRODUKTDESIGN
"Designad för att stå framme"
PRODUKTDESIGN
"Vad vill man låta stå framme? Efter en kartläggning av trender inom inredningsdesign landade jag i att naturliga material såsom trä och glas alltid förekommer i våra hem. Det är tidlöst- och på så vis ett hållbart designval för framtiden."
Produkten är designad från grunden i 3D-programmet Blender
FÖRPACKNINGSDESIGN
"Upplevelsen av Blank ska följa med hela vägen hem"
WEBBDESIGN
blank.com
WEBBDESIGN
"Designen av hemsidan är utmanade och unik. Vi använder oss av ett starkt bildspråk där färg och form får ta stor plats, medan text är avskalad och minimal. UX-delarna är enkla och tydliga, för att lämna plats för ett starkt gränssnitt.
"
WEBBDESIGN
"Blanks hemsida används som ett showroom,
det är här vi visar vem vi är."
KOMMUNIKATION
"Blank vill finnas i sammanhang kopplade till konst, kreativitet och skapande i alla dess former. Det är vår kommunikationsstrategi."
SAMARBETEN
"Blank tror på långvariga samarbeten med inflytelserika ambassadörer som delar våra värderingar. Blank sponsrar gärna en målarkväll som vår ambassadör delar med sina följare. Även om det inte har med doft att göra. Låt oss uppmuntra kreativitet.
AKTIVITETER
"Vi vill finnas där vår målgrupp finns. Därför skapar Blank unika doftupplevelser på trendiga restauranger, hotell och gallerier, signerat "by blank”. Blank finns som tvål vid varje handfat, som schampo i varje dusch eller som rumsdoft i varje lounge."
@BLANK
"Blanks egna sociala medier är en plats där vi öppet kan ställa krav på branschen. En värld full av inspirerande och utbildande content där vi uppmuntrar till diskussion. "
SLUTSATS
"Genom att låta Blanks kärnvärden: Utmanande, Exklusiv och
Hållbar, styra allt från designval till kommunikationsstrategier,
kommer Blank bli ett varumärke som förändrar
och utvecklar doftbranschen."
Vann utmärkelsen Årets Bästa Examensarbete 2022


Projektets innehåll:
Idéarbete
Marknadsanalys
Konkurrentanalys
Målgruppsanalys
Persona
SWOT-analys
Omvärldsanalys
Behovsanalys

Varumärkesstrategi
Positionering
Visuell Identitet
Produktdesign i 3D

Förpackningsdesign
Kommunikationsstrategi
Annonsproduktion
För att se det fullständiga arbetet, ladda ned pdf här. 

Koncept, idé och grafiskt innehåll tillhör Lisa Olsson och skyddas under lagen om upphovsrätt. (2022)

You may also like

Back to Top